Monday, 8 March 2010

Perlukan Tenaga Solar?


Anda perlu tenaga solar untuk membekal elektrik untuk rumah,rumah burung walit,kolam ikan dan lain lagi dengan harga murah boleh hubungi saya.

Tenaga Solar
Tenaga solar salah satu tenaga altenatif atau tenaga hijau yang menggunakan cahaya matahari. Permintaan solar panel dunia telah meningkat dengan ketara berikutan kesedaran tentang kesan pemanasan global dan pencemaran alam sekitar.Tenaga elektrik yang dihasilkan menggunakan solar panel adalah bersih kerana tiada pencemaran seperti asap,karbon monosikda dan lain lain lagi yang menyumbang kepada terjadinya pemanasan global.


Solar Panel
Solar panel terdiri dari set sel solar di pasang mengikut kuasa yang hendak dikeluarkan.Ia selalu terdiri dari bingkai aluminiun,kaca induktor haba dan beberapa lapisan pelindung.
Sel solar atau photovolta ini mempunyai 3 jenis iaitu monocristaline, multicristaline dan armorphouse. namun sebenarnya sudah ada bebagai teknologi lagi ditemui untuk menukar cahaya kepada elektrik ini.
Perbezaan 3 jenis solar sel ini adalah keupayaan menukar tenaga cahaya kepada tenaga elektrik.

Adakah solar panel monocristaline atau multicristaline ini sama keupayaannya antara syarikat syarikat pengeluar? Jawapanya tidak.
Ramai yang terkeliru dan memahami bahawa semua solar panel itu mempunyai keupayaan yang sama.Secara teknikalnya ada perbezaan antara satu sama lain dengan pengeluar utama dunia seperti Sharp,Kyocera,Mitsubishi,BP Solar dan banyak lagi malah keluaran sel solar dari mesin dan kilang yang sama pun mempunyai keupayaan yang berbebeza apatah lagi sesama pengeluar.

Mengapa harga solar panel yang berjenama mahal sedangkan panel dari China lebih murah?
Sebenarnya harga panel adalah berdasarkan kuasa elektrik yang mampu dikeluarkan dengan ukuran WATT. Harga pasaran dunia antara pengeluar bedasarkan 1 watt tidak mempunyai perbezaan yang banyak malah perbezaan ini pun adalah kerana ia mempunyai sikit kelebihan.
Perlu di ketahui ada panel dari China menggunakan sel bergred rendah yang dihasilkan oleh pengeluar dunia lain.Sel bergred rendah adalah murah disamping kos memasang di China sangat rendah ini yang menjadikan solar panel China murah.
Namun begitu banyak pengeluar terkemuka dunia mempunyai kilang atau dipasang di China .Pengeluar sebenar atau kilang dari China hanya ada 2 atau 3 sahaja yang lain hanyalah memasang sahaja bukan mengeluar dengan kilang yang moden.

Mengapa harga solar panel di Malaysia lebih mahal malah sama antara panel dari China dan panel berjenama lain?
Mungkin kos import dan permintaan kurang malah kebanyakan pemasangan solar berskala besar hanya datang dari projek kerajaan.
bagi panel China juga mahal pula adalah kerana kesukaran membuat pilihan dan mungkin juga kurang pengetahuan tentang solar.

Mengapa kos memasang solar juga mahal?
Solar panel adalah mahal maka adalah penting memasang dengan betul dan menggunakan peralatan yang berkualiti bagi menghalang kerosakan dan memanjangkan hayat panel.
Panel sangat perlu dipasang secara yang betul bagi mendapatkan semaksimum yang boleh atas perbelanjaan membeli panel yang mahal itu.Pemasang yang berpengalaman dan mahir juga penting.
Walaupun nampak mudah dipasang secara amnya dan berfungsi tapi kegagalan mendapat kuasa maksimum dari solar panel,bermakna kita telah membazir tenaga dan wang.

Minat Untuk Memasang Solar?
Jika anda ingin memasang atau membeli solar panel boleh lah hubungi saya.Panel yang digunakan adalah bergred A dan pengalaman mengendalikan berbagai jenis modul atau panel solar jadi saya dapat  meneliti panel yang berkualiti  dari beberapa jenama utama lain dengan harga yang agak murah.Panel ini telah dipasang untuk solar farm bekuasa beberapa megawatt di europe.


Jika anda mencari cari tenaga solar untuk keperluan elektrik anda tidak kira apa jenis saiz kuasa yang diperlukan sama ada 100watt sistem atau 5000watt sistem atau lebih besar lagi hubungi saya.

Saya akan memasang dengan sistem low maintenance yang mana kerja servis sangat mudah untuk mengurangkan kos maintenance atau untuk dilakukan sendiri.

Adalah digalakan anda mencari harga pembekal lain dahulu baru hubungi saya agar saya cuba menandinggi harga yang di tawarkan.

Jadi mengapa membayar lebih jika ada yang mampu bagi lebih murah
.


Senarai harga panel

5 watt     RM80
10 watt   RM130
20 watt   RM240
30 watt   RM360    Juga boleh ke blog ini :Blog Baru/update Price/System
50 watt   RM400
100 watt RM750
200 watt RM1500


Solar Sistem (Advance)
50watt monocrystaline gred A Solar Panel.
10A Maximum Power point trecking(MPPT)solar charge contoller.
300watt Pure sine wave power inverter.(DC to AC)
cable/connector
RM call/sms/email muzzysolar@gmail.com 0128937935

Solar Sistem (Normal)
50watt polycrystaline Solar Panel.
10A PWM Charge Controller.
300watt Modified sine wave power inverter(DC to AC).
cable/connector
50watt  call/sms/email muzzysolar@gmail.com 0128937935




muzzysolar@gmail.com
0128937935

Solar Sistem Pakej Ekonomi
Perlu tenaga solar dengan harga murah?.Sistem ini menggunakan solar panel terpilih dari China agar kemampuan dan kualiti sistem ini terjamin.

100watt monocrystaline Solar Panel.
10A Solar charge contoller.
500watt power inverter.(DC to AC)
cable/connector
RM call/sms/email muzzysolar@gmail.com 0128937935

Jumlah kasar tenaga yang dihasilkan dari sistem ini dengan perkiraan mendapat cahaya matahari selama 5 jam = 348watt

lampu 20 watt 17 jam
Tv 21 55 watt 6 jam
laptop 60 watt 6 jam


Lampu Solar Mini


Lengkap,ringan,mudah,murah.
-lampu led menyala 8jam.
RM199





Kit Sistem Lampu Solar
Perlu portable lampu solar?.sesuai untuk aktiviti luar.Dipasang dan menggunakan barang utama dari sumber di Malaysia.

akan datang..


Lampu Taman Solar

Ingin menggunakan lampu taman berkuasa solar?.Lampu taman dijanakan menggunakan tenaga solar dari peralatan utama bergred tinggi dan di pasang di Malaysia.

akan datang... New blog/updated/harga baru

21 comments:

  1. bro, ko ade buat pemasangan sekali ker? ade buat untuk 1 rumah ker?

    ReplyDelete
  2. salam, berapa anggaran kos untuk saya buat pemasangan dalam 5-7 biji lampu, pengecas hp & tv, untuk dipasang di rumah pekerja kebun?

    ReplyDelete
  3. kalu 50 watt boleh pasang TV or Peti ais tak?

    ReplyDelete
  4. tv 14 inci boleh. peti ais 80watt tak beberapa cukup.

    ReplyDelete
  5. Saya menggunakan 1900Wh. berapa anggaran untuk saya pasang solar.

    ReplyDelete
  6. kalau 1900wh jumlah utk 24 jam min sistem 380watt.

    untuk sistem 400watt kos lebih kurang RM10k

    ReplyDelete
  7. system solar ni sama mcm yang untuk water heater ke?

    ReplyDelete
  8. lain, water heater kita ambil haba, solar untuk elektrik kena ambil cahaya...

    ReplyDelete
  9. akum rumah saya guna 650 kwh so berape kos keseluruhan utk pasang solar (siap pasang)

    ReplyDelete
  10. 650 kwh sebulan

    ReplyDelete
  11. ada aircond kat rumah ke?..

    tak berapa sesuai pasang solar kos tinggi.

    650kwh/30 hari
    =21.6kwh/5jam
    =4400watt

    kos solar sistem 1000watt = rm20k

    ReplyDelete
  12. salam..sy nk buat rabbit feeder yg nk gunakan tenaga solar yg akn gerakkan motor yg dismbung ke satu bkas makanan.sy nk tau saiz solar yg mne y sesuai..tq

    ReplyDelete
  13. saya perlukan solar panel untuk bekal tenaga di rumah saya. Luas kawasan rumah saya (taman bunga) 50 X 50 kaki. Berapakah kuasa solar yang diperlukan dan berapakah harga? Terima kasih

    ReplyDelete
  14. saya perlukan solar untuk pasang pada roof parking yang boleh muat sebanyak 6 kereta. Kuasa yang saya perlukan 1000W. Berapakah harga keseluruhan bagi complete system ini. tolong reply

    ReplyDelete
  15. salam....saya nak tanya tentang pemasangan sistem solar untuk water heater system seluruh rumah. macam mana saya nak tau secara details beserta harga?

    ReplyDelete
  16. http://muzzysolar.blogspot.com/

    0128937935 / muzzysolar@gmail.com

    sila ker blog ini sekiranya tiada update di sini.

    tq

    ReplyDelete
  17. salam,
    bro muzzy,sekiranyan saya ingin solar untuk kegunaan aircond sahaja brapa anggaran kos?

    ReplyDelete
  18. kos maintenance camna lak?

    ReplyDelete
  19. Assalamulaikum En. Muzzy, jika saya perlukan untuk lampu porch dan lampu belakang yang boleh menyala dan tertutup sendiri, bagaimana? berapa watt yang diperlukan, sebab selalu membazir letrik kerana lupa tutup.

    ReplyDelete
  20. Berapa kos untuk solar aircond rumah 1hp...

    ReplyDelete
  21. Salam En. Muzzy. Sy nk tanya brp anggaran kos pemasangan sistem solar di rumah yg atapnya berkeluasan 700 kaki persegi?
    Brp plak output klwt yg dpt dihasilkan?

    ReplyDelete